powered by goodbeer.dk
9 Ølanmeldelser
Nr:
Bryggeri / Øl
Dato
Farve / udseende: Gylden
Anmeldt af Ulrik
En øl som nok bedst egner sig til at drikke i hjemlandet Malta og på en varm sommer dag.
En jævn pilsner hvor navnet hopleaf ikke betyder at der er meget humle eller humlesmag i.
Glæder mig dog over at endnu et land er føjet til min liste over smagte øl Smile
Anmeld Øl
Se anmeldelser af:
Farve / udseende: Sort
Anmeldt af Teejay

Månedens øl er en lille anmelderkonkurrence der har stået på gennem lang tid på Goodbeer.dk. Det gælder om at skrive den bedste anmeldelse af en øl eller et tema som sidste måneds vinder har udvalgt. Denne måned handler det om at sprede sol og sommer ud til resten af Goodbeer's trofaste anmeldere, og det kan virke lidt mærkeligt at vælge en stout  til at udfylde den gerning. Men jeg vil satse hårdt og utraditionelt ved at bidrage med anmeldelsen af en stout. Stouter hører normalt til de mørke årstider, og da sommeren i Danmark i år hår været både regnfuld og kold synes jeg at stouten sagtens kan komme til rette nu. Lacto er bare ikke en helt almindelig stout, det er nemlig en 'milk stout'. Milk stouten er en ret sjælden øltype, som er brygget med lactose. Den erfarne ølkender vil vide at lactose er det naturlige sukker som findes i mælkeprodukter. Rent kemisk er lactose en sammensætning af sukkerstofferne glukose og galaktose og fra mælk kan man altså udvinde lactose som man igen kan bruge når man brygger øl. Der er ikke ret mange bryggere der laver milk stouts, og faktisk er denne anmeldelse kun nr. 3 af denne øltype som anmeldes her på Goodbeer.dk.

Lacto er brygget af Malta's største bryggeri, Simond Farsons, og det kan virke sært at et Middelhavsland vælger at brygge en sådan øltype. Malta er nemlig en noget overset republik som ligger midt i Middelhavet, lige syd for Sicilien. Her i Danmark kender vi nok mest Malta som den nation vi plejer at vinde over i fodbold, og måske har de heller ikke det bedste landshold når det kommer dertil. Det skyldes måske nok at landet er ret lille. Faktisk er det mindre end Bornholm, men landet byder alligevel på så mange ting som gør det et besøg værd. Rent historisk har Malta altid haft en vigtig og strategisk rolle i Middelhavet. De har gennem historien været besat utallige gange. Malta har været hærget af fønikere, romere, tyrkere. Først da Johanitterordenens tempelriddere kom til Malta oplevede befolkningen fred og ordnede forhold. Men igen i 2. verdenskrig var den gal og englænderne, der besad landet og gennem heroiske satsninger og udholdenhed, opretholdt det fra indtagelse fra italienske og især tyske styrker. Idag er det lille solbeskinnede ørige en sand perle i Middelhavet. Min familie og jeg har netop nydt 8 dage på Hilton Hotel i St. Julian, og det er uden tvivl den bedste ferie jeg nogensinde har holdt. Er man til charterferiernes destinationer med sol, god mad, swimmingpools og cocktails, så er Malta absolut stedet man bør besøge. Er man, som jeg, også til kultur og historie så kan Malta også sagtens være med. Stedet oser af en spændende fortid. Er man træt af handlende der hiver i dig foran restauranter, souvenirbutikker og barer, så er Malta også et hit, for Malteserne har lært englændernes høflighed og tålmodighed og så har de også lært at brygge øl af englænderne. Milk stout er et godt bevis herpå, for Lacto er nok den sydligste europæiske milk stout der kan opdrives. 

Skummet er nougatfarvet og cremet. Aromaen er nænsomt maltet med svage mokkatoner. Smagen er lidt tid om at udvikle sig i munden, men ventetiden er det hele værd. Svag mokkasmag blander sig frækt med ristet malt og mundfølelsen er cremet og flødeagtig. Eftersmagen er ikke ret meget humlet, men er istedet delikat mokkaagtig med lidt strejf af engelsk lakrids. 3.8 procent for en stout lyder ikke af så meget, og det er det heller ikke, men dens smagsnuancer er meget fyldige alligevel. Der er ingen tvivl om at malteserne har lært det gode bryghåndværk af englænderne, og det med de 31 graders varme og den lette brise som gør at man kan opholde sig udendørs hele dagen, det er ikke noget som malteserne har aktier i. Sådan er deres perfekte klima bare.

Ja, Malteserne er nogle heldige asner (bare ikke i fodbold).

Anmeld Øl
Se anmeldelser af:
Farve / udseende: Gylden
Anmeldt af Teejay
Endnu en af disse maltesiske øl som skummer imponerende flot ved ophældningen. Det er åbenbart et fællestræk for bryggeriets øl, for indtil videre har alt hvad jeg har smagt derfra haft flotte skumkroner fra start. XS er så bryggeriets version af en luksusøl, eller guldøl om man vil. Aromaen er sparsomt humlet. Smagen er først og fremmest præget af høj alkohol. 9 procent alkohol for en luksusøl hører også til blandt de stærke af slagsen, men denne XS bærer egentlig styrken helt pænt. Det kan ellers være vanskeligt at finde god balance mellem høj alkohol og smagsnoter i en luksusøl, der jo som regel blot har samme ingredienser som en pilsnerøl og derfor ikke har mange nuancer at gemme sin styrke bag. XS er en dejlig maltsød øl som starter med en god maltprofil, går over i den skarpe alkoholprægede varmende smag, hvorefter en sødlig smag afslører tilsætningen af sakkarin, men den reddes på målstregen af en fornuftig ikke-dominerende humlet bitterhed. Jeg er ret sikker på at det er sakkarin og ikke naturligt forekommen sukker der har pumpet XS op til 9 procent. Den har lidt det parfumerede og kunstige sødmeniveau der vidner om at det ikke er naturlig malt- eller frugtsukker der er anvendt. Normalt finder jeg smagen ækel, men her er det alligevel blevet nuanceret til et rimeligt niveau. Men jeg vil stadig godt appelere til alle verdens brygmestre om at afholde sig fra at brygge luksusøl på disse høje styrker. Det passer ganske enkelt ikke sammen at tvinge en ellers velsmagende pilsnerøl helt op på dette niveau. Brug dog istedet en ekstra portion vanlig god pilsnermalt og lad fermerteringen gøre arbejdet, også selvom styrken så kun lander på 5-6 procent. XS er klart i familie med andre tåbelige høj-styrke luksusøl som Carlsbergs Masterbrew, Harboes Bjørnebryg og Wiibroes Årgangsøl, men XS er så bare lige en lille smule mere tålelig end de tre nævnte.
Anmeld Øl
Se anmeldelser af:
Farve / udseende: Gylden
Anmeldt af Teejay
Malta, den lille selvstændige republik midt i Middelhavet, byder på andet end gode vine og dejligt sommervejr. Englands store indflydelse på landet gennem mange år har sat sine tydelige spor, også på ølsiden. De fleste mindre middelhavslande brygger sjældent meget andet en pilsnerøl, men Malta's største bryggeri Simond Farsons har også både pale ale, mild ale og milk stout på deres repetoire.

Hopleaf er en gylden pale ale med god aroma af let blomstret humle. Smagen er først meget vandet og har lidt frugtig bismag. Eneste yderligere smagsoplevelse er en lidt frisk smag af humle, som desværre ikke holder mig begejstret alt for længe. Eftersmagen er kedelig og lidt besk og så har den dåseøllens lidt metalliske smag. Ikke en overbevisende pale ale.

Anmeld Øl
Se anmeldelser af:
Farve / udseende: Lys gylden
Anmeldt af Teejay
Flot vedvarende skumkrone. Lette humletoner byder i aromaen, som ellers ikke rummer andet. Let maltet smag, og så har den en meget let og blid karbonering. Humlebitterheden har let blomstret smag. Lidt anonym, men ganske læskende i den mørke maltesesiske sommernat.
Anmeld Øl
Se anmeldelser af:
Farve / udseende: Orange/gylden
Anmeldt af Teejay
Stabilt cremet skum. Aromaen er karamelmalt og let frugt. Smager let brændt af malt og karamel. Humlen er blid og nænsom. Typerigtig mild ale med tydelige aner til de britiske bryggerier. Læskende og delikat.
Anmeld Øl
Se anmeldelser af:
Farve / udseende: Gylden
Anmeldt af Teejay

Flot vedvarende skum. Dejlig maltet og velsmagende humlet pilsner som ikke adskiller sig væsentligt fra andre pilsnere, udover at den er sydeuropæisk i sin stil. Altså lidt vandet og med let smag af frisk græs i bitterheden. Jeg nød den ved poolen på et maltesisk hotel og opdagede at den udmærker sig ved at holde en frisk smag hele vejen til bunden af en pint, også selvom den ikke længere er helt kold når bunden nåes.

Anmeld Øl
Se anmeldelser af:
Farve / udseende: Mørk gylden
Anmeldt af Bransmark

Mild ale er en dejlig eftermiddagsøl synes jeg. De er - pr. definition - alkoholsvage. Derfor er det også en typisk britisk fyraftensøl.

Malta er som bekendt en gammel britisk besiddelse og denne øl er meget britisk i det - uden dog helt at kunne være med.

Den holder 3,3 % alkohol og jeg synes det er imponerende, så meget smag der alligevel er i den.Næsten intet skum, kun moderat duft. Ingen humlesmag, men god maltsmag. Ikke nuanceret men simpel. En smule humle i eftersmagen. Harmonisk og kun let vandet.

Lever ikke op til de bedste Mild Ale jeg har smagt, men er meget bedre end den anden maltetiske øl jeg har smagt.

Håber ikke det er at udfordre skæbnen at drikke maltetisk øl, på denne dag hvor Danmark møder Malta i Parken Wink

Anmeld Øl
Se anmeldelser af:
Farve / udseende: Lysgul
Anmeldt af Bransmark

Som den første på Goodbeer, vil jeg nu anmelde en øl fra Malta Cool

En kollega der ved at jeg går op i øl og finder fornøjelse i øl, havde denne med til mig fra Malta, ud fra tanken om, at den havde jeg nok ikke smagt før. Tak for det, Anders Smile

Denne pilsner har det flotteste skum jeg nogensinde har set på en pilsnerøl. Efter at have drukket det første lille glas, ligger der stadig skum i bunden af glasset. Denne lille feature kan jeg godt lide.

Farven er lysgul, nærmest som en citronvand der er blandet op med lidt vand. Dåsen er også gul og ser helt anderledes ud, end man er vant til på disse breddegrader.

Dufter som sydeuropæiske øl tit gør - en lille smule metallisk. Jeg er ret sikker på, at der her er brugt råfrugt (majs) ud over byg. Smagen minder lidt om spanske øl. Ideen er at den skal læske og egentlig ikke skal ihukomme eftertænksomhed. Med andre ord : En meget, meget frisk og let smag. Der er bestemt ikke noget afskrækkende ved den - men heller ikke noget at komme efter. Vandet.

Anmeld Øl
Se anmeldelser af:

I Databasen: 12206 Anmeldelser af 267300 øl fra 247 lande og 12869 bryggerier. Billeder: 102381


Hvis du ikke kan huske dit login, f.eks dit password, så kan du få dit brugernavn og passwordtilsendt via e-mail. Skriv den email adresse du brugte da du oprettede din profil:
email:

Bliv medlem af www.goodbeer.dk

www.goodbeer.dk er et online mødested for alle der elsker en god øl og gerne vil dele øloplevelsen med andre.
Et medlemskab er er gratis og alle kan oprette en profil, både de glade ølelskere, ølbryggere med mere.

Men for at det skal virke i praktis, er der nogle fælles regler som alle skal overholde.

For at kunne komme med inputs, af den ene eller anden art skal du lade dig registrere / oprette en profil som indeholder:

  • Dit navn: Kun synlig for webmaster
  • Din adresse: Kun synlig for andre brugere, hvis du giver din tilladelse.
  • Din email: Kun synlig for andre brugere, hvis du giver din tilladelse.
  • Personlig beskrivelse: Kun synlig for andre brugere
  • Det er kun dit brugernavn, der er synligt for alle.

Alle, der respektere den til en hver tid gældende husorden, kan melde sig ind, og skrive nye ølanmeldelser, nyheder, bruge ølforum'et osv. så snart at de har oprettet en profil og aktiveret den. ( for at kontrollere at email adressen findes udsendes der en aktiverings email med et link.

Der er ingen smag eller holdning der er bedre end andre, om du er til den ene eller anden type øl, har ingen betydning for medlemsskabet. Men vær saglig og skriv i et pænt sprog (så din mor vil være dig bekendt).

Nedlad ikke andres indlæg, men kom med din egen vurdering i stedet for.

Som medlem af sitet www.goodbeer.dk kan du have en af følgende statuser og dermed følgende muligheder

  • Guest: endnu ikke optaget medlem. Kan ikke komme med indlæg af nogen art.
  • User: Optaget medlem, kan skrive nye ølanmeldelser og nyheder, komme med indlæg i ølforum
  • Super: Kan det samme som en User + oprette bryggerier, øl og uploade billeder. Som super bruger kan du også rette i øl og bryggeri data som en anden bruger har oprettet, f.eks. tilføje nye billeder.
  • Master: Kan opgradere, eller degradere andre brugere, rette og slette indlæg der ikke lever op til denne her husorden.

Alle brugere (fra User til Master) kan rette i egne indlæg (ølanmeldelser, ølforum indlæg og nyheder)

Hvis du ønsker at skifte bruger level, så skriv en kort email om hvorfor.

Hver gang du kommer med et nyt indlæg får du tildelt nogle point, afhængig af din indsats:

  • Ny ølanmeldelse: 25 point.
  • Upload af et nyt billede: 25 point.
  • Nye øl eller bryggerier: 10 point.
  • Nyheder, indlæg i ølforum: 5 point.
  • Rettelser til ølanmeldelser, øl, bryggerier mm.: 5 point.

Goodbeer.dk forbeholder sig ret de af brugerne oprettede bryggerier, øl, billeder, anmeldelser mm. bl.a. fordi at goodbeer er en relations database og data kan ofte ikke fjernes uden at får indflydelse mange steder.

Goodbeer.dk forbeholder sig ret til at slette og redigere anmeldelser der strider imod denne husordens øvrige regler om sobert sprogbrug og/eller nedgørelse af andre anmeldere og/eller anmeldelser. Redigering og sletning af anmeldelser kan ellers kun blive foretage af den oprettende bruger, med mindre forhold som ovenfor beskrevet gør sig gældende.

Venlig hilsen

webmaster / Lars Jensen

10 Glas: Uha! Det er jo den øl, jeg vil kalde en perfekt øl. Vi taler altså om total nydelse - eller som Monrad og Rislund ville sige: "En oral orgasme!" Jeg har smagt øl, der kan få mig til at miste opmærksomheden med alt andet i en tid, for mine smagsløg stjæler den.

9 Glas: Giver jeg en øl der er over al forventning. Grænsene til det perfekte.

8 Glas: Gives til en meget god øl. Vi har fat i en med karakter og ånd. Den er mere end bare en øl. Den har en lille oplevelse med sig. Det er den man lige skal smage igen, FØR man sætter glasset ned. Her smiler jeg også gerne. Den køber jeg helt sikkert igen. Den skal andre prøve, for det er en øl efter min smag.

7 Glas: Gives for en der vil lidt mere. Den har karakter og ånd. Den har det der skal til, men kunne godt yde mere. Jeg vil med sikkerhed lade andre smage for at høre deres mening. Den får gerne et anerkendende nik.

6 Glas: Gives for en øl jeg godt vil smage igen. Den er ikke dårlig, men den savner spændingsmomenter. Det kan være en lidt kedelig øl, uden de store udfordringer, eller det kan være en øl, der faktisk ikke er god i helhedsindtrykket, men har gode momenter.

5 Glas: Gives for en øl, der falder igennem. Den vil jeg nok ikke investere i igen sådan lige foreløbig. Den er ok, og den skal ikke længere ned end 5, fordi det kan være min smag eller situationen, der fælder den - f.eks. hvis man har spist krydret mad eller lige har ædt en Piratos.

4 Glas: Gives en øl, der faktisk ikke smager godt. Den har bare et eller andet over sig, der gør, at den ikke dumper. Det kan være duft, smag, udseende el.lign. Jeg vil bestemt ikke anbefale en der får 4. Men selvfølgelig er smagsløg jo forskellige.

3 Glas: Gives til en øl, jeg kraftigt vil fraråde alle at købe. Det er mere end en skuffelse. Det er spild af penge i den grad. En øl der burde tages af markedet, da den er en skændsel.

2 Glas: Uha! Det er ikke godt. Her har jeg måtte stå af, spytte ud eller noget der er være.

0-1 Glas: Gives til en øl der ikke er der! Hvordan kan det lade sig gøre? Jo altså ud over dem man sidder og venter på forgæves, så er der faktisk øl på markedet, som koster noget, har kapsel på og kan drikkes, men bagefter er man i tvivl om det bare var et fatamorgana/en drøm. Nej den skinbarlige sandhed er at man er blevet snydt og har betalt for vand med alkohol!